Dům a zahrada

Jak na bylinkovou spirálu

Na začátku je důležité, abyste se seznámili s pojmem bylinková spirála. Je to moderní prvek permakulturní zahrady. Permakulturní znamená v lehkém překladu přírodní zahrada, bez zbytečných zásahů člověka, která plodí vše potřebné k obživě a je šetrná vůči živočichům.
pěstování bylinek
Bylinková spirála má tu výhodu, že na ni nepotřebujete příliš prostoru a navíc vaši zahrádku oživí a bude vám skvělým pomocníkem také v kuchyni.
Na vybudování spirály, která má většinou tvar šnečí ulity, je potřeba základní materiál jako velké i malé kameny, případně cihly a velké množství zeminy, kterou bude spirála vysypána tak, aby střed byl výše položený než okraje.

Spirálu si ale můžete sestavit do jakéhokoliv tvaru podle vašich potřeb. Ze zeminy tedy vytvoříme kopeček, který pak vykládáme kameny položenými jeden za druhým do požadovaného tvaru a tak, aby mezi jednotlivými řadami bylo vždy zhruba 30 cm zeminy na vysazení bylinek.
Spirála by měla vždy ležet na slunném místě spíše než-li ve stínu. Nejlépe v bezprostřední blízkosti domu, aby byly vždy bylinky při ruce.
 výsadba bylinek
Co patří do bylinkového záhonu?
Do spirály si můžete zasadit co jen vás napadne, obzvláště ty byliny, které používáte při vaření. Určitě do záhonu patří například bazalka, tymián, rozmarýn, oregáno, levandule, máta, meduňka a další. Mezi bylinky můžete také zasadit měsíční jahodník, který plodí od jara až do podzimu a udělá radost nejen dětem. Také ji můžete obohatit petrželkou a libečkem.
 
Tipy, co s vypěstovanými bylinami:
Bylinky používejte zejména čerstvé, tedy přes léto, kdy obsahují nejvíce prospěšných látek a jsou nejchutnější. Mátu či meduňku používejte do nápojů, ostatní byliny zase do salátů, nebo na dochucení jídel. Na začátku podzimu můžete bylinky zastřihnout a dát je usušit. Během zimy je pak můžete používat do jídel a polévek.
sušení bylin
Můžete se také zahřát chutným domácím bylinkovým čajem. Dalším tipem je bylinkové pesto, například z bazalky, která se naloží do oleje a je třeba jí rozmixovat. Pesto vám vydrží v lednici celou zimu, je výborné na domácí pizzu nebo do těstovin.